pondělí 6. září 2010

Mont Blanc 2009

Na začátku července 2009 jsme se s Vojtou rozhodli vypravit se znovu k Mont Blancu, který nás o dva roky dříve na vrchol nepustil. Přijali jsme to tenkrát s pokorou, hory zásadně nedobýváme, držíme se toho, že na kopec je možné vylézt, jen když to dovolí, a také že nám vrchol neuteče a někdy je potřeba si na něj počkat. Přesto jsme si z neúspěšného pokusu vzali několik ponaučení. Jednak, že na vysoké hory není dobré chodit s nikým, koho hodně dobře neznáme a nejsme sehraní z lehčích výstupů. Za druhé je potřeba mít nějaký ten den navíc, jako rezervu pro případ špatného počasí. Naplánováním výpravy stylem hop nebo trop s jediným pokusem o vrchol si člověk o neúspěch přímo říká. No a konečně nad 4000m se vyplatí nepodcenit a neuspěchat aklimatizaci (aklimatizační výstup na Dom di Gouter, který jsme si tentokrát dopřáli, jsme si užili možná ještě víc než samotný vrchol).

Původně jsem chtěl podrobně popsat samotný výstup, Vojta to už ale udělal s precizností sobě vlastní, jeho článek s mými fotografiemi dokonce publikoval cestovatelský server Hedvabnastezka.cz.

Chtěl bych Vojtovi poděkovat, že do toho se mnou šel, a mimo jiné i za to, že to se mnou vydržel, když jsme měl málo trpělivosti s jeho o něco pomalejším postupem. Ještě jednou se omlouvám. Výlet se velmi vydařil, těším se na další společné výstupy.

A tady je celá fotogalerie.

Žádné komentáře: